Wat is vossenjacht ?

Je moet met je wagen een zender uitpeilen en daarnaartoe rijden, meestal gehindert door spoorwegen, kanalen, grachten, autosnelwegen, etc

Als vos probeer je dus het je jagers zo moeilijk mogelijk te maken, een lange doodlopende weg in een bosrijke omgeving, omringd door water of dergelijke is dus een favoriet !

Wat is de vos ?

De vos is in de meeste gevallen een wagen maar kan ook gerust een emmer of doos zijn met daarin de batterij, zender en signaalgever.

De zendinstallatie van de vos:

De vos moet er wel op letten dat zijn signaal sterk genoeg is om op de startplaats goed hoorbaar te zijn, hiervoor kan hij met zijn zendvermogen en antenneinstallatie spelen, er zijn de oudere cb toestellen met 0.5watt zendvermogen en de moderne toestellen zijn altijd 4watt, als je hierbij de antennehoogte en soort antenne (lengtes van 0.5m tot 7meter) aanpast aan de afstand kan je dus makkelijk u vos 20 a 30km verder zetten, meestal is een afstand tussen de 10 en 20km ruim voldoende. Vossen zijn der al geweest op afstanden tussen de 500m en de 160km.

De vossenjager:

Deze heeft een klasiek cb-toestel aan boord, met daaraan verbonden een grote analoge of digitale signaalmeter en achteraan de wagen op de koffer, of ter hoogte van de trekhaak een korte peilantenne, die is vrij korte 60 a 100 cm minimum buigzame antenne.

Met deze simpele opstelling kan men al direct aan de slag, als je nog een goed wegenkaart bij de hand houd, dan kan je ook al sneller de wegen van de omgeving zien en of je in de richting van de vos belangrijke obstakels zoals autostrade of rivier zal tegenkomen.