Back

Relaas van de September ATV contest 2006

 

De contest zelf was op 9 en 10 september maar zoals gewoonlijk begonnen de voorbereidingen al veel vroeger. Dit zal wel voor elke contest zo wel zijn.

Daar het deze keer de IARU region 1 contest was en de scores van alle banden samen worden opgeteld gingen we  qrv te zijn op 4 banden.70 cm, 23 cm 13 cm en 3 cm. Deze laatste meer als experiment, wat toch een deel van de hobby is.

 

Voor 70 cm ontvangst werd een nieuwe ontvanger gebouwd met onderdelen van een sloopchassis van een tv. Enkel de LO moest lager worden gezet. Gewoon met een NP0 Ctje over de bestaande C. De afstemming gebeurde dmv een eenvoudige potentiometer en ging traploos van 428 tot 450 MHz.

De installatie voor 23 en 13 bleef ongewijzigd. We hebben daar elk 200 W en een 1.6m parabool antenne.

Deze antenne is eigenlijk nog altijd het proefmodel en er zou eens een 2de versie gemaakt moeten worden BV uit 2 delen. Dit zou het transport ervan vergemakkelijken daar deze altijd omgekeerd op het dak van een kleine wagen vervoerd wordt.

 

Voor 3 cm had ik 2 weken voor de contest pas de benodigde hardware. De rx/tx omschakeling gebeurd via een waveguide x switch. Kortom een schakelaar maar dan voor golfpijpen. Ook moest er nog een sequencer ervoor worden gebouwd. Maar enkele dagen voor de contest was alles toch gereed en hadden we 280 mW aan vermogen in een 75 cm prime focus schotel.

 

Na alles te hebben ingeladen gingen we met 4 personen naar de contest locatie te Brussegem waar we weer van het terrein gebruik maakten van Daniel en Jeannine. We kregen hulp van Luc, ON3LB.De weergoden waren ons gunstig gestemd en onder een strak blauwe hemel kon alles worden opgesteld.

Na 4 uur sleutelen stonden er 4 masten.1 voor de 23/13 schotel en 2m yagi, een andere voor een horizontale rondstraler voor 2m (met dank aan on7ds voor het uitlenen), een andere mast voor de 70 cm yagi en dan laatste de 3 cm installatie die tegen een stapel houten kisten was vastgesnoerd.

 

Kortom we waren ruim op tijd klaar.

De contest kwam wat traag op gang en vermoedlijk zal het goede weer el wel wat voor tussen zitten. Later in de vroege uurtjes waren er toch pile ups en bleven we soms 2 uur op onze frequentie zitten zonder zelf cq te moeten roepen. Er werden zeer mooie verbindingen gemaakt met het hoge Noorden van Nederland met afstanden van dik over de 200 Km en dit op alle banden. Behalve op 3 cm.

Later bleek dat de mastklem waar de rotor opstond niet geheel recht te zijn en stond de schotel eigenlijk 2.5 omhoog. Dit lijkt niet veel maar met een openingshoek van 4 blijkbaar te veel. We hebben 3 cm afgesloten met 1 qso. Maar toch hebben we leuke repeaters gezien op 3 cm. De repeater van Gent, Oostenden en zelfs die van Ijselstein en van Den haag die toch op 130 Km afstand zaten. En dit allemaal met een strak B5 beeld.

 

Zondag morgend zijn we rond 4.30 even gaan slapen om rond 7.30 terug qrv te zijn. We hebben toen ook onze zuiderburen gewerkt op 23 cm wat toch altijd leuk is daar we vanuit het zuiden nog niet zo dikwijls atv stations gewerkt hebben.

 

Als bijkomende extra was er op Zondag ook nog de jaarlijkse ballonvossenjacht in Nederland. Deze begon om 13.00.De ballon had een baken op 2m,een op 80m,een transponder van 70 en 2m en een 13 cm atv zender met camera aan boord. En deze laatste gaf B5 plaatjes van Nederland daar het onbewolkt was. Er was weinig wind en de ballon heeft niet ver gevlogen, maar wel hoogten van 30 Km gehaald.

Meer info van de ballonvossenjacht kan je vinden op www.ballonvossenjacht.nl.

 

Om 14.00 uur was de atv contest gedaan en moest alles weer worden afgebroken. Gelukkig waren we dus met 4 operatoren en was alles op 3 uur  afgebroken en ingepakt.

We hebben dus kunnen afsluiten met 14 qsos op 70 cm, 31 op 23 cm, 23 op 13 cm en toch 1qso op 3cm (jammer dat de repeaterbeelden niet mee telden J ) en mooie beelden van Nederland vanuit grote hoogte.

 

De ploeg van on4sh/p bestond uit ON4SH, ON5NV, ON7BV en ON3LB.

Deze laatste zal de contest vermoedelijk blijven herinneren aan de oncomfortabele nachtrust in zn wagen.

 

Op 70cm, 14 qso en best dx 229km.

Op 23cm, 31 qso's en best dx 264 km.

Op 13 cm, 23 qso's en best dx 231 km. 

Op 3 cm,  1 qso en best dx 11 km. ( We zagen wel verschillende repeaters vauit gent, oostende, den haag, ....

 

73 van ON4SH/p (on3lb, on4sh, on5nv, on7bv)

 

Back