Back

Verslag ATV wedstrijd december 2006

 

De laatste ATV wedstrijd van dit jaar zit er weeral op.

Er werd weer mee gedaan met de call on4sh/p en dit vanuit JO20DW.Dit is een heuvel van 74m ASL te Brussegem. Het had de vorige dagen stevig geregend,maar daar we op een grote betonnen plaat staan was

het geen modderige bedoening. Enkel de ankerpunten moesten nog in het veld worden geklopt.

 

We deden deze keer mee op 3 banden.70cm, 23cm en 13 cm. Hiervoor gebruikten we 2 masten.

Een uitdraaibare mast van 18m voor de homebrew 1.6m schotelantenne voor 23 en 13 cm en de yagi voor 2m, en een kleinere uitdraaibare 8m mast voor de 23 elements yagi voor 70 cm.De schotelantenne is met 7/8 cellflex kabel verbonden met de voorversterkers en power amplifiers.Deze zitten in 2 grote metalen koffers die onderaan de mast staan. Ze zijn  jammer genoeg te zwaar om ze boven in de mast te monteren. Dus het verlies op die 18m cellflex moeten we er maar bij nemen..

 

De versterker op 23 cm bestaat uit 8 mosfet modules die op 12V werken. Dit geeft ons ruim 200W op 23 cm.

Nadeel van deze modules is het lage rendement. Bij volle uitsturing loopt er 75 amperes naar de versterker.

Voor 13 cm word er gebruik gemaakt van ex-umts materiaal. Deze amplifier werkt op 28V en kan ruim 300W leveren maar word tot 200W beperkt daar de vergunning maar 200W toelaat.

 

De versterker voor 70cm bestaat ook uit 4 mosfet modules. Deze kan 120W geven in satturatie maar daar we hem voor AM televisie gebruiken is lineairiteit van groot belang. Daarom is het vermogen beperkt tot een 80W tijdens de sychronistatie pulsen. Hiervan vertrekt een duim cellflex naar de yagi. Voor ontvangst gebruiken we een zelfbouw ontvanger en een SSB pre-amp.

 

De 20 jaar oude caravan bevat alle de rest van de hardware zoals voedingen, batterijen, ontvangers en stuurzenders en natuurlijk een ijskast, kookfornuis en verwarming.

En al dit word gevoed door een 5.6 Kw generator.

 

De ploeg ging normaal gezien bestaan uit on4sh, on5nv, on7bv en on3lb. Maar deze laatste had voor de contest bezoek van vier russen en moest verstek laten.Wel hebben we tijdens het opstellen en afbreken hulp gehad van Bram en van patrick on4cig.

 

De weergoden waren ons zeer gunstig gestemd. Weinig wind en dikwijls een blauwe hemel. De temperatuur lag enkele graden boven nul. En geen stevige nachtvorst zoals het jaar ervoor.

 

Met die extra helpende handen was alles ruim voor de contest in orde. En om 19.00 begon de contest en werkte we Steven pa1sh zoals gewoonlijk als eerste station. Daarna werd het duidelijk dat er absoluut geen condities waren. Er werd zelfs even getwijfeld of we de juiste antenne op de juiste ontvanger hadden gekoppeld.

 

De afstanden die overbrugd werden bleven vergeleken met vorige contesten eerder beperkt tot iets over de 100 Km.

Rond  half vier hebben we even de boeken dicht gedaan om enkele uurtjes te slapen. Enkel de verwarming van de versterkers bleef actief om de vochtigheid eruit te houden.

 

Maar rond 8 uur waren we terug qrv. Buiten enkele gevestige warden vanuit Nederland, pe1jmz en pa1dyk was er nog niemand anders. Het is tenslotten Zondag. Ook was er een hambeurs in St truiden. Later hebben we wel tijdens het opkomen van de zon wat van de ochtend condities gebruik kunnen maken en zo onze odx op 23 en 13  kunnen verdubbelen. Maar deze condities waren vrij snel terug verdwenen.

 

Om 13 uur was alles weer afgelopen en hebben we kunnen  afsuiten met 9 qsos op 70cm, 31 op 23 cm en 21 op 13 cm. Met als odx voor 70cm van 159Km,voor 23 cm was dat 264 Km en voor 13cm  243 Km.

En door de hulp van Patrick, on4cig was alles vrij snel terug afgebroken en ingeladen zodat we rond 16.00 terug naar huis kunnen gaan.

 

 

73 van ON4SH/p (on4sh, on5nv, on7bv)

 

Back